Beenamputatie

Revalideren na een beenamputatie

U kunt bij Klimmendaal revalideren als u een beenamputatie heeft gehad. Bij Klimmendaal leert u om zo goed mogelijk met de amputatie om te gaan. Revalideren kan met of zonder prothese (een kunstbeen). U bepaalt samen met de specialisten van Klimmendaal uw doelen. Op die manier leert u weer activiteiten in uw persoonlijke omgeving te doen. Ook is het belangrijk dat u de nieuwe situatie leert accepteren.

Beenamputatie in Nederland

Per honderdduizend inwoners krijgen twintig personen te maken met een beenamputatie. Dit betekent dat er per jaar in Nederland zo’n 3.300 beengeamputeerden bij komen. In 95% van de gevallen is vaatproblematiek de indicatie voor amputatie, waarvan de helft als gevolg van diabetes mellitus (suikerziekte). Andere belangrijke indicaties voor amputatie zijn maligniteiten (kwaadaardige tumoren) en trauma’s.

Revalideren na een beenamputatie

Om deze content te tonen moeten we cookies plaatsen. of bekijk het op www.youtube.com/embed/OvNJSOW2jMk

Naar de video's over beenamputatie

Soorten amputaties: onderbeen, knie, bovenbeen of dubbelzijdig

U kunt bij Klimmendaal revalideren na de amputatie van:

  • Een deel van het onderbeen (transtibiale amputatie)
    Een deel van het onderbeen wordt verwijderd. Tijdens de revalidatie van een onderbeenamputatie komt u het woord transtibiaal regelmatig tegen. Transtibiale beenamputatie betekent letterlijk 'dwars door het scheenbeen' (tibia) geamputeerd. De lengte van de stomp verschilt per patiënt, maar is meestal tot ongeveer 10 tot 15 cm onder de knie. U krijgt een prothese waarbij u uw eigen knie nog kunt gebruiken. Hierdoor heeft u meer controle over uw been en kunt u het zelf buigen en strekken. Uw prothese wordt hierop aangepast.

    Van alle beenamputaties wordt de amputatie door het onderbeen het meest toegepast. De belangrijkste reden voor deze amputatie is vaatlijden (aderverkalking). Maar een beenamputatie kan ook het gevolg zijn van bijvoorbeeld een ongeval of een tumor in het aangedane been.

  • Het hele onderbeen (knie-exarticulatie)
    Tijdens de revalidatie komt u het woord exarticulatie regelmatig tegen. Dit betekent letterlijk: 'door het gewricht heen'. Bij een knieamputatie wordt het onderbeen ter hoogte van het kniegewricht verwijderd. Dit betekent dat het scheenbeen en het kuitbeen volledig worden weggenomen. De stomp eindigt onderaan het dijbeen.

    Doordat er bij de operatie weinig spierweefsel wordt doorgesneden en er daarna minder zwelling optreedt, wisselt het volume van de stomp minder. Hierdoor kunt u sneller een prothese aangemeten krijgen. In de uiteindelijke prothese wordt een protheseknie geplaatst. Die komt onder het oorspronkelijke kniegewricht. Dit geeft een klein verschil in beenlengte als u zit.

  • Een deel van het bovenbeen (transfemorale amputatie)
    Tijdens de revalidatie komt u het woord transfemoraal regelmatig tegen. Transfemorale beenamputatie betekent letterlijk: 'dwars door het femur' geamputeerd. Het femur is het Latijnse woord voor dijbeen. Het gaat hier dus om een amputatie door het bovenbeen. De lengte van de stomp verschilt per patiënt en wordt bepaald door de chirurg.

  • (Een deel van) beide benen (dubbelzijdige amputatie)
    Dubbelzijdige amputatie betekent dat er bij beide benen een amputatie heeft plaatsgevonden. Dit kunnen allerlei combinaties zijn van amputaties op diverse niveaus. Hoe hoger het amputatieniveau, hoe meer energie het u kost om te staan en lopen. Samen met uw revalidatieteam stelt u aan het begin van het revalidatietraject uw revalidatiedoelen.
Uw behandeling bij Klimmendaal

De revalidatiebehandeling na een beenamputatie verschilt per patiënt. Bij uw behandeling zijn verschillende therapeuten en behandelaren betrokken. Zij werken allemaal vanuit een ander aandachtsgebied. Lees meer over het behandelteam. Uw revalidatie kan starten met een klinische opname. Meer informatie over revalideren in de kliniek vindt u in onze brochure 'Welkom bij Klimmendaal - Kliniek', onderaan de pagina.

De behandeling bestaat uit 5 fases:

  1. Aanmeldingsfase
  2. Observatiefase
  3. Behandelfase
    1. Pre-prothesefase
    2. Prothesefase
  4. Afrondende fase
  5. Nazorgfase

Lees meer over de 5 behandelfases

Protheses

Protheses zijn er in veel verschillende soorten en maten en worden per persoon op maat gemaakt. Een prothese bestaat uit een:

  • Koker
  • Koppelstuk
  • Metalen staaf
  • Voet
  • Protheseknie (alleen bij bovenbeen- en knieamputaties)

Lees meer over de koker, bevestiging, protheseknie, schoenkeuze en nazorg van protheses.

Dagelijks leven (mobiliteit)

Met mobiliteit bedoelen we alle dagelijkse handelingen die te maken hebben met het verplaatsen of verplaatst worden van uw eigen lichaam. Denk hierbij aan van lig naar zit komen tot aan hardlopen, maar ook de beweeglijkheid van gewrichten.

Transfers (verplaatsen)
Tijdens het begin van de revalidatie wordt de nadruk gelegd op veilig en zelfstandig bewegen in de thuissituatie. Amputatie is namelijk een behoorlijke ingreep met gevolgen voor de veiligheid van diverse dagelijkse activiteiten. U gaat praktisch trainen en we kijken naar uw persoonlijke mogelijkheden en wensen binnen het revalidatieproces.

Andere activiteiten
Naast transfers worden ook algemene activiteiten, huishoudelijke activiteiten en het uitvoeren van hobby’s bekeken en zo nodig geoefend. Daarnaast kijken we, afhankelijk van uw behoefte, naar de mogelijkheid om uw werk te hervatten.

Lees meer over de verschillende dagelijkse activiteiten die u kunt trainen

Gezondheidsadviezen: leefstijl, verzorging en fantoomverschijnselen

Uw gezondheid en die van uw stomp zijn van groot belang. We helpen u graag met adviezen en uitleg over:

  • Gezonde leefstijl
  • Verzorging van uw lichaam en de stomp
  • Fantoomverschijnselen

Lees de gezondheidsadviezen

Ervaringen en nieuws

ISO 9001 HKZ
© 2024 Klimmendaal Cookie-instellingen Ontwikkeld door a&m impact