Tekstgrootte: Voorkeuren

Beenamputaties

Er zijn verschillende soorten beenamputaties. Op deze website gaan we in op de meest voorkomende amputatieniveaus die worden behandeld door het revalidatieteam van Klimmendaal.

Onderbeenamputatie 
Bij een onderbeenamputatie ofwel transtibiale amputatie wordt een deel van het onderbeen verwijderd tot circa tien tot vijftien cm onder de knie. Hierdoor krijgt u een prothese waarbij u uw knie nog kunt gebruiken.

Knieamputatie 
Bij een knieamputatie ofwel knie- ex-articulatie wordt het onderbeen ter hoogte van het kniegewricht verwijderd. Dit houdt in dat het scheenbeen en het kuitbeen worden weggenomen. In de prothese is een kunstknie nodig.

Bovenbeenamputatie
Bij een bovenbeenamputatie ofwel transfemorale amputatie, wordt het onderbeen en een deel van het bovenbeen verwijderd. Dit betekent dat u extra energie verbruikt bij activiteiten en dat praktische vaardigheden meer beperkingen opleveren dan bij amputaties op een lager niveau. In de prothese is een kunstknie nodig.

Dubbelzijdige amputatie
Er wordt gesproken van dubbelzijdige amputatie wanneer er sprake is van amputatie van (een deel van) beide benen.

Hiernaast vindt u per amputatietype een overzicht van het traject dat doorlopen wordt na amputatie. Het traject dat doorlopen wordt kan per patiënt verschillen.

5
icon_youtube
icon_twitter
icon_linkedin
icon_facebook