Tekstgrootte: Voorkeuren

Pre-prothesefase

Voordat u protheses kunt dragen, moeten uw stompen stabiel zijn. Dat betekent dat de omvang van de stompen ongeveer constant blijft en dat de wonden geheeld zijn. Dit kan enkele weken duren vanaf de operatie en verschilt per patiënt. Deze fase noemen we de pre-prothese fase.

In deze fase, waarin u dus nog geen prothese heeft, zal u nog vooral gericht zijn op algemene basisvoorwaarden als mobiliteit, spierkracht en algemene conditie. Onderstaand videofragment toont enkele van deze oefeningen.

Daarnaast bent u nog bezig met het voorbereiden van de stomp op de prothese en het trainen van uw zelfredzaamheid in huis. Soms is het ene been sneller hersteld dan het andere: dan kunt u aan dat been eerder beginnen met de prothese-voorziening.

Het voorbereiden van de stomp op de prothese
Voordat een prothesebeen een prothese kan verdragen, moet de wond van de stomp dicht zijn en de stomp moet een bepaalde druk kunnen verdragen. Deze druk wordt steeds verder opgebouwd onder begeleiding van de fysiotherapeut en ergotherapeut.

In de meeste gevallen zult u ook een liner dragen: deze rolt u af over uw stomp en geeft een gelijke druk. Sommige revalidanten zullen geen liner dragen maar gezwachteld worden. Dit geeft hetzelfde effect.

Verder is het belangrijk dat het geamputeerde been beweeglijk blijft om contracturen te voorkomen. Lees hier meer over bij beweeglijkheid.

Trainen van zelfredzaamheid in huis
Het belangrijkste tijdens de revalidatie is dat u leert zichzelf thuis goed (en veilig) te redden. Hierbij kunt u denken aan het voortbewegen in en om het huis, en allerlei dagelijkse activiteiten zoal: koffiezetten, de was doen en naar toilet gaan. Deze activiteiten oefent u samen met de ergotherapeut.

Bij dubbelzijdige amputaties wordt extra aandacht besteed aan zelfredzaamheid vanuit een rolstoel. Dit komt omdat veel dubbelzijdig geamputeerden meer uren in een rolstoel zitten dan staan of lopen met protheses.

5
icon_youtube
icon_twitter
icon_linkedin
icon_facebook