Tekstgrootte: Voorkeuren

Knieamputatie

Schoppen tegen een bal na een knieamputatie

Tijdens de revalidatie zult u het woord ex-articulatie regelmatig tegenkomen. Dit betekent letterlijk: “door het gewricht heen”. Bij een knieamputatie, wordt het onderbeen ter hoogte van het kniegewricht verwijderd. Dit houdt in dat het scheenbeen en het kuitbeen volledig weggenomen worden. De stomp eindigt bij dit niveau onderaan het dijbeen.

Bij een knieampunatie wordt het uiteinde van de stomp afgesteund op het uiteinde van het dijbeen (zie op het plaatje hieronder). Hierdoor kunt u makkelijker steunen op het uiteinde van de stomp.

Doordat er bij de operatie weinig spierweefsel wordt doorgesneden en er daarna minder zwelling optreedt, zal het volume van de stomp minder wisselen. Hierdoor kunt u sneller een prothese aangemeten krijgen. In de uiteindelijk prothese wordt wel een prothesekniegeplaatst. Die komt onder het oorspronkelijke kniegewricht. Dit geeft een klein verschil in beenlengte als u zit.

Hiernaast leest u meer over de drie verschillende stadia waaruit uw revalidatie bestaat: de pre-prothesefase, prothesekeuze en prothesefase.

5
icon_youtube
icon_twitter
icon_linkedin
icon_facebook