Tekstgrootte: Voorkeuren

Pre-prothesefase

Voordat u een prothese kunt dragen, moet uw stomp stabiel zijn. Dat betekent dat de omvang van de stomp ongeveer constant blijft en dat de wond geheeld is. Dit kan enkele weken duren vanaf de operatie en verschilt per patiënt. Deze fase noemen we de pre-prothese fase.

In deze fase, waarin u dus nog geen prothese heeft, zal uw therapie nog vooral gericht zijn op algemene basisvoorwaarden zoals mobiliteit, spierkracht en algemene conditie. Daarnaast bent u nog bezig met het voorbereiden van de stomp op de prothese en het trainen van uw zelfredzaamheid in huis.

Het voorbereiden van de stomp op de prothese
Voordat uw prothesebeen een prothese kan verdragen, moet de wond van de stomp dicht zijn en de stomp moet een bepaalde druk kunnen verdragen. Deze druk wordt steeds verder opgebouwd onder begeleiding van de fysiotherapeut en ergotherapeut.

In de meeste gevallen zult u ook een liner dragen: deze rolt u af over uw stomp en geeft een gelijke druk. Sommige patiënten zullen geen liner dragen maar gezwachteld worden. Dit geeft hetzelfde effect.

Verder is het belangrijk dat het geamputeerde been beweeglijk blijft om contracturen te voorkomen. Lees hier meer over bij beweeglijkheid.

Trainen van zelfredzaamheid in huis
Het belangrijkste tijdens de revalidatie is dat u leert zichzelf thuis goed (en veilig) te redden. Hierbij kunt u denken aan het voortbewegen in en om het huis, en allerlei dagelijkse activiteiten zoal: koffiezetten, de was doen en naar toilet gaan. Deze activiteiten oefent u samen met de ergotherapeut.

5
icon_youtube
icon_twitter
icon_linkedin
icon_facebook