Tekstgrootte: Voorkeuren

Onderbeenamputatie

Tijdens de revalidatie van een onderbeenamputatie zult u het woord transtibiaal regelmatig tegenkomen. Transtibiale beenamputatie betekent letterlijk 'dwars door het scheenbeen' (tibia) geamputeerd.

Van alle beenamputaties wordt de onderbeenamputatie het meest toegepast. De belangrijkste reden voor deze amputatie is vaatlijden (aderverkalking). Maar een beenamputatie kan hook het gevolg zijn van een ongeval of een tumor in het aangedane been.

De lengte van de stomp
De stomplengte van een onderbeenamputatie verschilt per patiënt. De lengte van de stomp wordt bepaald door de chirurg. Deze maakt zijn keuze aan de hand van zijn ervaring en expertise. In de regel houdt de arts een lengte van tien tot vijftien centimeter aan vanaf de gewrichtspleet van de knie.

Bij een onderbeenamputatie kunt u uw eigen knie nog gebruiken. Hierdoor heeft u meer controle over uw been en kunt u het zelf buigen en strekken. Uw prothese wordt hierop aangepast. Hiernaast leest u meer over de drie verschillende stadia waaruit uw revalidatie bestaat: de pre-prothesefase, prothesekeuze en prothesefase.

5
icon_youtube
icon_twitter
icon_linkedin
icon_facebook