Tekstgrootte: Voorkeuren

Beweeglijkheid

Contracturen
Het woord contracturen zal tijdens de revalidatie regelmatig terugkomen. Het is een medische term die betekent dat een gewricht stijver wordt en in een dwangstand gaat staan. Dit kan komen doordat spieren verkorten door minder gebruik of dat de weefsels om een gewricht stijver worden.

Wanneer de patiënt in de fase voorafgaand aan de amputatie veel pijn heeft gehad, is de kans op contracturen groot als gevolg van bedlegerigheid en inactiviteit. Ook wanneer de patiënt veel zit, bestaat het gevaar dat de hij of zij na een tijdje moeite krijgt met het strekken van de heupen en knieën. Met gebogen heupen of stijven knieën zal het moeilijk zijn om weer te leren lopen.

Oefentherapie
Met behulp van actieve en passieve oefentherapie wordt getracht een zo optimaal mogelijke uitgangspositie te creëren voor het latere prothesegebruik. Actieve oefentherapie houdt in dat u rek- en strekoefeningen krijgt die u zelfstandig kunt uitvoeren. Passieve oefentherapie betekent dat de therapeut de gewrichten voor u gaat doorbewegen. Onderstaand videofragment toont enkele oefeningen om de beweeglijkheid van de stomp te verbeteren.

Actieve oefentherapie is vaak het effectiefst. Lees meer over beweeglijkheid onder mobiliteit.

3
icon_youtube
icon_twitter
icon_linkedin
icon_facebook