Tekstgrootte: Voorkeuren

Liner

Na uw operatie bestaan er verschillende mogelijkheden om de stomp te verzorgen, zoals zwachtelen (de stomp omwikkelen met verband), immediate fitting (de stomp omhullen met gips) en liners. In de afgelopen jaren is veel ervaring opgedaan met postoperatieve liners, die steeds meer de rol van zwachtels en gips overnemen.

Wat is een liner?
Een liner kan het beste omschreven worden als een flexibele huls of koker. Deze is vaak gemaakt van siliconen, of andere kunststofmaterialen. De huls sluit goed aan om de stomp, zakt niet af en geeft een goede drukverdeling. Belangrijke voordelen zijn: een betere hygiëne, een gemakkelijke inspectie, een groter gebruiksgemak en een beter draagcomfort. Liners zijn er in verschillende vormen en maten.

Onderstaand videofragment laat zien wat een liner is en hoe u deze aantrekt.

Hoe maakt u de liner schoon?

  • De liner moet dagelijks met water worden schoongemaakt en één à twee keer in de week extra met parfumvrije Ph-neutrale zeep
  • Gebruik geen oplosmiddelen zoals alcohol, aceton, benzine en dergelijke
  • Dep de liner droog met een niet pluizende handdoek
  • Controleer de liner tijdens het schoonmaken op eventuele scheuren, barsten of onvolkomenheden
  • Hang de liner na de reiniging uit aan de daarvoor meegeleverde haak of zet hem neer op de daarvoor bestemde houder

Heeft u een droge huid, gebruik dan uw zalf of lotion voor het been alleen 's avonds. Dan heeft u er geen last van als u ’s ochtends de liner aanbrengt. In onderstaand videofragment wordt uitgelegd hoe u de liner het beste schoon kunt maken.

Omzwachtelen
Omzwachtelen is een andere methode om de stomp te verzorgen na de operatie. Bij deze methode wordt de stomp omwikkeld met verband. Onderstaand videofragment toont hoe het omzwachtelen in zijn werk gaat.

Wat gebeurt er als de operatiewond genezen is?

Als de operatiewond op de stomp genezen is en de stomp is stabiel qua omvang, kan er worden gekeken naar een prothese die op maat voor u wordt gemaakt. Meestal start u eerst met een tijdelijke prothese of een checkkoker om de periode van slinken van de stomp (atrofie) te overbruggen. Daarna wordt gekozen voor een definitieve prothese.

Heeft u aanvullende vragen over uw liner (of prothese), overleg met uw orthopedisch instrumentenmaker.

3
icon_youtube
icon_twitter
icon_linkedin
icon_facebook