Tekstgrootte: Voorkeuren

Autorijden

Het is mogelijk met een beenamputatie in de auto te rijden. Wettelijk gezien bent u wel verplicht uw lichamelijke beperking te melden. De procedure hiervoor loopt via het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).

De procedure vanuit het CBR is bij elke melding hetzelfde, maar de officiële CBR-adviezen die mensen krijgen, is afhankelijk van het type amputatie. Een bovenbeenamputatie heeft andere consequenties dan een onderbeenamputatie. Daarnaast wordt er verschil gemaakt tussen een amputatie aan het linker- of een rechterbeen.

CBR-advies
De procedure voor een CBR-advies start met het aanvragen van een verklaring bij uw gemeente. Hierop vullen u en uw revalidatiearts de noodzakelijke gegevens in. Op basis van de verklaring ontvangt u een CBR-advies. U kunt daarmee proeflessen volgen in een lesauto die voorzien is van aanpassingen. Na voldoende gewenningslessen volgt er tenslotte een afsluitende rijtest (u hoeft niet opnieuw rijexamen te doen). Als u de test goed doorstaat, krijgt u een brief van het CBR waarin uw noodzakelijke aanpassingen vermeld worden. Met deze brief wordt u geschikt verklaard voor deelname aan het verkeer. Let op: soms zijn er geen aanpassingen nodig, maar is een aantekening op uw rijbewijs voldoende.

Tijdens de therapie oefent u ook met het in- en uit de auto stappen met en zonder prothese. In onderstaand videofragment zie u hoe geoefend wordt met het in en uit de auto stappen.

2
icon_youtube
icon_twitter
icon_linkedin
icon_facebook