Tekstgrootte: Voorkeuren

Fietsen

Fietsen met een prothese kan, maar is niet voor iedereen weggelegd. De mogelijkheid om weer te kunnen fietsen hangt af van uw leeftijd, uw balans en het niveau van amputatie. Een jonge, fitte patiënt zal bijna altijd weer kunnen fietsen. Voor de oudere patiënt waarvan de conditie en het balans vaak wat minder is, zal het fietsen vanwege veiligheid afgeraden worden.

Wanneer balansproblemen een rol spelen en u toch wilt leren fietsen, dan kunt u leren fietsen op een driewielfiets of een meer sportieve (driewiel)ligfiets. Wanneer u al tijdens de revalidatie weer wilt leren fietsen, kan de ergotherapeut samen met de fysiotherapeut kijken hoe u dit doel kunt bereiken.

De fiets
Wanneer u met een prothese wilt fietsen raden wij u aan om bepaalde eisen aan de fiets te stellen:

  • Een lage instap zodat u voldoende ruimte heeft om gemakkelijk op- en af te stappen
  • Handremmen en geen terugtraprem
  • Een toeclip, met name voor de hogere niveaus
  • Een zadel op dusdanige hoogte, zodat uw voeten bij de grond kunnen komen

Daarnaast kunnen er extra aanpassingen aan uw fiets gedaan worden, om het fietsen vergemakkelijken. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk de lengte van de pedalen aan te passen. Ook wordt er aangeraden om met schoeisel met een kleine hak te fietsen: dit voorkomt dat de voet niet van het pedaal af schiet. U kunt daarbij ook gebruik maken van een loszittende toeclip of een trapper met ruwe ondergrond.

In onderstaand videofragment vertelt één van onze revalidanten over haar fietservaringen.

2
icon_youtube
icon_twitter
icon_linkedin
icon_facebook