Tekstgrootte: Voorkeuren

Zitten

Afhankelijk van het amputatieniveau kan het zitten voor u anders aanvoelen. Patiënten met een bovenbeenprothese kunnen merken dat ze door de prothesekoker scheef zitten. Cosmetisch gezien kan de prothese ervoor zorgen dat het prothesebeen langer of hoger lijkt dan het andere been.

Het is belangrijk dat u met een onderbeenamputatie tijdens het zitten zonder prothese het geamputeerde been regelmatig strekt om contractuurvorming te voorkomen. Contractuurvorming is de medische term voor het stijf worden van een gewricht in een dwangstand. Lees hier meer over bij beweeglijkheid. Wanneer u klachten ondervindt tijdens het zitten, kunt u dit aangeven bij de ergotherapeut. De ergotherapeut zal tijdens de therapie samen met u zoeken naar een passende oplossing voor een optimale zithouding.

Het gaan zitten en opstaan met een prothese vergt een aparte techniek. Omdat u zonder prothese met het geamputeerde been geen kracht kunt zetten, zult u op een andere manier in de stoel gaan zitten. Tijdens de ergotherapie en fysiotherapie wordt u hierop getraind.

2
icon_youtube
icon_twitter
icon_linkedin
icon_facebook