Tekstgrootte: Voorkeuren

Verschillende types koker

Bij bovenbeenkokers zijn er twee typen kokers die worden gebruikt: de zogenaamde Quadrilateraal en de IRC (Ischial Ramus Containment).

Quadrilaterale koker
Quadrilateraal is de benaming voor de koker die meer vierkant dan rond is. Dit betekent dat de voor- en achterzijde wat platter zijn waardoor er meer druk wordt gelegd op de spiergroepen die daar aanwezig zijn.

Spieren veranderen van volume door aanspanning en ontspanning, wat nadelig is bij dit soort kokers voor de kokerfitting en het draagcomfort. U steunt vooral op de zitbeenknobbel en dat veroorzaakt een instabiel looppatroon.

IRC-koker
Bij een IRC-koker (Ischial Ramus Containment) wordt de afstand tussen de trochanter major (heupbot) en de os ischii (zitbotje) exact gemeten en daar wordt de koker precies op afgestemd. De IRC wordt bevestigd tussen de twee beenderen.

Het voordeel van de IRC is het bewegingscomfort. Het afsteunen wordt verdeeld over meerdere plekken waardoor lokale druk wordt vermeden en een stabieler looppatroon ontstaat. Het nadeel is wel dat hij minder comfort biedt tijdens het zitten en fietsen door het uitstekende steunvlak onder het zitbotje aan de achterzijde van de koker.

Over het algemeen wordt gekozen tussen een combinatie van beide kokervormen, afhankelijk van de vorm en belastbaarheid van de stomp van de patiënt. Zo kunnen van beide technieken zoveel mogelijk voordelen worden benut.

Onderstaand videofragment toont de verschillende kokersoorten.

4
icon_youtube
icon_twitter
icon_linkedin
icon_facebook