Tekstgrootte: Voorkeuren

De protheseknie

Wanneer en waarom u voor een bepaalde protheseknie kiest, is afhankelijk van uw mogelijkheden. De meest simpele maar tevens stabiele knie is een knie die tijdens het lopen geblokkeerd is. U loopt dan met een stijf been en kunt niet door uw knie zakken. Als u gaat zitten, ontgrendelt u de knie met een hendeltje zodat u uw knie kunt buigen. Als u gaat staan, klikt u de knie weer in de vergrendeling.

Er zijn drie soorten buigsystemen in protheseknieën:

  • Hydraulisch, werkt op basis van drukverschil door vloeistof.
  • Pneumatisch, werkt op basis van drukverschil door lucht.
  • Mechanisch, werkt op basis van druk door veren.

Door de druk te regelen bepaalt u de snelheid waarmee u de knie strekt. Dit is afhankelijk van uw gangpatroon. In overleg met uw arts, fysiotherapeut en instrumentmaker wordt de meest optimale instelling voor u bepaald.

Computergestuurde knieën
Wellicht heeft u ook gehoord van computergestuurde knieën. Dit zijn knieën met een sensor die de snelheid van het doorzwaaien van het onderbeen kunnen reguleren. Tijdens het staan zullen deze knieën automatisch stabiel blijven. Dit heeft als voordeel dat u met verschillende snelheden kunt lopen en u hoeft minder te letten op het zorgvuldig gebruik van uw knie. Verder is het mogelijk om normaal de trap af te lopen. Het grote nadeel van deze knieën is de kostprijs en daardoor de beperkte verstrekking via de ziektekostenverzekering.

Welke prothese voor u geschikt is, bepaalt u in overleg met uw instrumentenmaker, fysiotherapeut en arts. Het belangrijkste daarbij is dat u voor uzelf duidelijk heeft wat u met de prothese wilt gaan doen

4
icon_youtube
icon_twitter
icon_linkedin
icon_facebook