Tekstgrootte: Voorkeuren

Schoenkeuze

De prothesevoet zorgt voor stabiliteit en flexibiliteit en moet de schok van de stap kunnen dempen. Daarom is het belangrijk dat u voor een platte, brede schoen kiest. Vaak worden hiervoor (in het begin) gymschoenen gebruikt. Andere schoenen zorgen voor een andere afstelling van de prothese, dus overleg voor uw schoenkeuze met uw fysiotherapeut en instrumentmaker.

De dempende functie van de prothesevoet is met name belangrijk om pijnklachten ten gevolge van schokken te voorkomen. Verder zorgt hij ervoor dat de loopbeweging vloeiender en natuurlijker verloopt. Om de dempende functie te verkrijgen, worden verschillende technieken gebruikt. Er zijn prothesevoeten met verende koolstof of kunststof elementen, met rubber dempers, met een lucht gevulde kunststof bal, met een flexibel schuimrubberen hielwig of met combinaties hiervan. Sommige voeten hebben ook een flexibele voorvoet.

Belangrijk bij uw schoenkeuze is, dat u het evenwicht vindt tussen stabiliteit en beweeglijkheid. Dit hangt af van de patiënt die de prothese draagt en de activiteiten die hij ermee uitvoert.

4
icon_youtube
icon_twitter
icon_linkedin
icon_facebook